
ODKRYJ SMAKI PORTUGALII – MANTEIGARIA SILVA (1890)
MANTEIGARIA SILVA (1890)
Wierny przyjaciel dorsz
Pokaźne płaty gadus morhua, już w IX wieku, suszyły się na statkach wikingów. Dzięki baskijskim handlarzom, solone sztokfisze, podbiły podniebienia mieszkańców Iberii. Portugalska mięta do dorsza sięga czasów morskich eskapad.
Odkrycie w 1497 roku, przez Giovanniego Cabotona, Wenecjanina w służbie brytyjskiej, Nowej Funlandii, nie bez przyczyny określanej “krainą dorsza”, momentalnie, podbiło portugalskie podniebienie.
Ryba, która krzepiła ciało i syciła głód kulinarnych przygód, była przyczyną licznych potyczek. Nieco później, smaczny kręgowiec, określony został mianem “wiernego przyjaciela Portugalii”.
Bacalhau, czyli wierny przyjaciel dorsz, fot. Manteigaria Silva
W chudych latach, to właśnie olej z bacalhau był lekiem na całe zło. Dziś, sztokfisz jest wielką dumą na narodowym talerzu. Niezależnie od sposobu przyrządzenia, to ON tutaj rządzi.
MANTEIGARIA SILVA (1890)
Otwarty w 1890 roku sklep, funkcjonował pierwotnie jako świątynia dorsza, czyli bacalhoaria. Dawniej u drzwi lokalu stacjonował dziarski rzeźnik, który zaopatrywał w mięso pobliski targ na Placu Figowym.
W XIX wieku na Placu Figowym powstała jedna z najbardziej imponujących miejskich hal targowych – Mercado da Figueira. Niestety, obiekt został zburzony w 1947 roku, w ramach „modernizacji” stolicy w okresie Nowego Państwa. Noblista w dziedzinie literatury – José Saramago określił konstrukcję „Wielką Babilonią z żelaza i szkła”.
Kolejka zakręcała niczym świński ogonek. Co sprytniejsi, przybywali odpowiednio zaopatrzeni, w to, w czym dorsz lubi pływać, choć mocno go po tym suszy. Strach pisać o tym, co działo się, gdy brakło bacalhau!
A po sardynki warto udać się tutaj
SARDYNKI W LIZBONIE – Po Lizbonie
Lokalna dzieciarnia też miała tutaj swoje atrakcje
SZPITAL DLA LALEK W LIZBONIE – Po Lizbonie
Portugalskie sery
Portugalskie sery, fot. Manteigaria Silva
W 1922 r. lokal został przemianowany na Manteigaria, czyli „maślarnię”. Miało to związek z wielką popularnością wyśmienitego nabiału, który przypływały na kontynent z portugalskich Azorów, krainy świętych krów.
Kontynentalne portugalskie sery są wytwarzane głównie z koziego i owczego mleka. W produkcji serów krowich przodują Azory. Warto zwrócić uwagę na oznaczenie DOP (Denominação de Origem Protegida), po angielsku – Protected Designation of Origin, które oznacza, że dany produkt został sporządzony przy użyciu tradycyjnych składników i metod.
Poznaj portugalskie sery
Nasz spożywczy słownik możemy wzbogacić o kilka słów:
queijo <kejżu> – ser
de vaca – krowi
de ovelha – owczy
de cabra – kozi
queijo amenteigado <kejżu amantejgadu> – ser o maślanej konsystencji, idealny do smarowania chleba
queijo curado <kejżu kuradu> – ser dojrzały
Moje typy to:
Queijo da Serra da Estrela – kultowy, kremowy ser owczy z portugalskich gór;
Queijo Caprino de Odemira – intensywny w smaku ser kozi, specjalność lokalu;
Queijo de Azeitão – miękki i kremowy ser owczy. Jest to ser, który dojrzewa 20 dni latem i 40 dni zimą. Jest jedną z bardziej popularnych portugalskich przystawek;
Queijo de Nisa – nieco twardszy w swej konsystencji ser owczy z regionu Alentejo.
Dziś Manteigaria Silva to najlepszy punkt, w samym centrum miasta, by odkryć swój smak Lizbony!
MANTEIGARIA SILVA (1890)
Adres: R. Dom Antão de Almada 1 C/D
Godziny otwarcia: 09:00–19:30 (sklep jest zamknięty w niedzielę)
A W POLSCE WYŚMIENITYCH PORTUGALSKICH SMAKÓW SZUKAJCIE U
Smaki Portugalii !
Kaja Łaszczych
Szukaj
O mnie
Jestem przewodniczką po Portugalii z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i pilotażu wyjazdów indywidualnych i grupowych. Współpracuję z renomowanymi agencjami turystycznymi. W Lizbonie mieszkam od lat i codziennie odkrywam w niej coś nowego. Moją pracę łączę z pasją do historii, tradycji i sztuki portugalskiej. więcej >