fbpx
Przejdź do treści

KATEDRA CHLEBA W LIZBONIE

PADARIA SÃO ROQUE

Do Lizbony trzeba mieć nosa. Na kawę i chleb do św. Rocha wyskakuję co niedzielę. I to na chleb nie byle jaki, bo opiekany i oblany lawą masła, czyli TORRADĘ. Sam lokal za każdym razem przyprawia mnie o oczopląsy. Piekarnia powstała w 1961 roku w wyniku połączenia kilku mniejszych lokali z dzielnicy Bairro Alto. Przez sąsiadów zwana jest “Katedrą chleba”. A do chleba najlepiej pasuje mała i (nie zawsze) czarna.

Portugalska kawa niejedno ma imię:
 
café/ bica (w Lizbonie)/cimbalino (w Porto) – espresso – mała czarna;
café pingado – espresso z kroplą mleka;
café curto/italiana – espresso-esencja, z małą ilością wody;
café cheio – espresso “pełne” – z większą ilością wody,
café cheirinho – mała czarna z kroplą bimbru;
café sem princípio – mała czarna bez “początku”, czyli kofeinowej esencji z ekspresu, wersja light;
café em chavena escaldada – kawa w podgrzanej filiżance;
carioca de café – bardzo słaba kawa z drugiego parzenia;
café descafeinado – kawa bezkofeinowa;
café duplo – podwójne espresso;
abatanado – americana, kawa z dużą ilością wody, serwowana w większej filiżance;
abatanado pingado – abatanado z kroplą mleka;
meia de leite – kawa z mlekiem (pół na pół);
galão – kawa z dużą ilością mleka serwowana w wysokiej szklance;
garoto – mleko z kroplą kawy (opcja dla nieco podrośniętych, ale ciągle najmłodszych);
café com natas – kawa z bitą śmietaną;
mazagran – kawa mrożona z cynamonem i plasterkiem cytryny.
 

Quer um cafezinho?

A Ty, jaką kawę lubisz?

PADARIA SÃO ROQUE
Adres: R. Dom Pedro V 57
Godziny otwarcia: poniedziałek-niedziela 6-19

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne posty