fbpx
Przejdź do treści

W LIZBONIE TYSIĄCA I JEDNEJ NOCY

Casa do Alentejo

Widząc po raz pierwszy ogrom orientalnych mozaik, koronkowych łuków i filigranowych stiuków, ogarnia nas nieodparte wrażenie, że przenieśliśmy się do Krainy Tysiąca i Jednej Nocy. Dość szybko, nasz dżin z butelki czerwonego wina, okazuje się być wąsatym, jodłującym Portugalczykiem.
 

Fot. Karolina Piórkowska

Alentejo – Kraina za Tagiem

Casa do Alentejo to instytucja poświęcona promowaniu  “krainy za Tagiem” – Alentejo. Jest to region obejmujący ok. 1/3 powierzchni Portugalii i skupiający zaledwie 10% jej ludności, spichlerz kraju i ojczyzna barwnego folkloru. Sam budynek nosi w sobie bardzo ciekawą historię. Na miejscu, w którym schyłku XV wieku istniał świński chlew, dwa stulecia później powstał imponujący pałac szlachecki. Prawdziwy okres świetności obiektu to początek XX wieku, kiedy otwarto tutaj jedno z pierwszych lizbońskich kasyn – Magestic Club. Dawne podłogi chlewni zamieniły się wtedy w wytworne parkiety taneczne, a baśniowe dekoracje pomagały zagłuszyć tęsknotę za roztrwonionym majątkiem.
Bezwstydna rozpusta mierziła oko reżimu.
 
I tak, w 1932 roku, władza nad neoarabskim pałacem przeszła w ręce ludu. Magestic Club został przekształcony w dom kultury regionu Alentejo.
 

Fot. Karolina Piórkowska

Smaki Portugalii – Alentejo

Tawerna z Alentejo

Warto zajrzeć do niewielkiej tawerny, która znajduję się po prawej stronie od wejścia głównego. Kameralny dziedziniec z drzewkiem oliwnym daje turystyczne ukojenie. To miejsce gdzie czas się zatrzymał, a my możemy pogrążyć się w lekturze i pokontemplować lub rzucić się w wir lokalnej gastronomi. Kuchnia Alentejo to, przede wszystkim, gratka dla mięsożerców. Karta dań kusi pełnym wachlarzem portugalskich kiełbas, serów, jajecznic, oliwek oraz dużymi ilościami regionalnego wina. Mój zdecydowany typ to regionalna zupa pomidorowa (sopa de tomate) i, znakomita w swojej prostocie, sopa alentejana – regionalna zupa na bazie oliwy, czosnku, kolendry i chleba.

Restauracja z Alentejo

W Casa do Alentejo znajduje się również restauracja regionalna, która cieszy oko i podniebienie.  Jednym z wielu specjałów jest carne de porco à alentejana  – ciekawe połączenie owoców morza z wieprzowiną.

Śpiew z Alentejo

Cante alentejano to ludowy śpiew polifoniczny o ziemi, miłości, macierzyństwie, braterstwie, religii i przemijaniu. Źródła tej polifonii są niepewne – doszukiwać się ich można w praktyce chorału gregoriańskiego czy obecności Arabów na terenach Portugalii. W 2016 roku cante alentejano został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. To trzeci, po muzyce fado i diecie śródziemnomorskiej, element portugalskiej kultury na tej liście. Cante jest ważnym elementem tożsamości regionalnej i podstawowym aspektem życia społecznego w Alentejo. Wzmacnia dialog między pokoleniami i przenika spotkania towarzyskie, zarówno w przestrzeni publicznej, jak i prywatnej. Często można usłyszeć go właśnie tutaj – w Casa do Alentejo.
 

Fot. UNESCO

Casa do Alentejo

Adres : Rua Portas de Santo Antão 58


Szukasz przewodnika po Lizbonie?

 

1 komentarz do “W LIZBONIE TYSIĄCA I JEDNEJ NOCY”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne posty