Portugalskie ogródki są jej pełne. Jest długa, zielona i stercząca. Nijak nie przypomina polskiej kapusty. Couve galega, czyli kapusta galicyjska jest istotnym składnikiem lokalnej diety.
Couve galega (Brassica oleracea var. Acephala) – kapusta galicyjska
To właśnie z couve galega przyrządza się słynny portugalski kapuśniak – caldo verde. Przepis na kultową zupę powstał na północy Portugalii. Proste i syte danie szybko podbiło serca wszystkich Portugalczyków. Poniżej przedstawiam Wam przepis na caldo verde. Ze względu na to, że kapusta galicyjska rzadko gości w polskich ogrodach w przepisie zastąpiona została zbliżonym w smaku jarmużem.
Przepis pochodzi z fantastycznego albumu kulinarnego “Portugalia do zjedzenia” autorstwa Bartka Kieżuna.
Chouriço obieramy i kroimy w plasterki. Przesmażamy krótko na oliwie w garnku. Wyciągamy łyżką cedzakową kiełbasę, a na tłuszcz, jaki został po jej smażeniu, wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy czosnek w plasterkach i liść laurowy. Solimy. Obieramy ziemniaki i drobno je kroimy. Dorzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło. Zalewamy gorącym bulionem. Jarmuż skrapiamy oliwą i masujemy jego liście w dłoniach. Dzięki temu nieco zmiękną. Kroimy je w cienkie nitki. Kiedy ziemniaki zmiękną, blendujemy zupę, po czym doprawiamy ją solą i pieprzem. Wrzucamy jarmuż i gotujemy parę minut. Podajemy ze skropioną oliwą grzanką, najlepiej z chleba kukurydzianego.
Jestem kulinarnym leniem. Kocham portugalską kuchnię, ale bardzo ciężko zaciągnąć mnie do garów. Wolę celebrować niż preparować. Jednak po lekturze “Portugalii do zjedzenia” coś mnie tchnęło.
Caldo Verde – lekka zupa z ziemniakami i jarmużem
“Portugalia do zjedzenia” to kuchnia w fascynującym kontekście. Album kulinarny zachwyca nie tylko piękną w swej prostocie szatą graficzną, ale też znakomitą dawką historii i wnikliwym wyborem dań. Z Bartkiem Kieżunem poznajemy Portugalię od kuchni – autentycznie, smacznie i z humorem.
“Portugalia do zjedzenia” to o wiele więcej niż zbiór regionalnych przepisów. To opowieść o ziemi, które je zrodziła. Autor nie sprowadza jedzenia do poziomu talerza. W prostych słowach przedstawia nam cały kontekst społeczno-historyczny specjału, a to zdecydowanie zaostrza apetyt.
Bartek Kieżun znany jest również z książki “Italia do zjedzenia”, za którą w 2018 roku otrzymał polską nagrodę Magellana. Dziennikarz, bloger kulinarny, podróżnik i fotograf specjalizuje się w tajnikach kuchni śródziemnomorskiej. Jego teksty możemy znaleźć m.in. w “Podróżach”, “Kukbuku” i “Twoim Stylu”.
Książkę “Portugalia do zjedzenia” możemy zakupić, między innymi, u wydawcy Foksal – grupa wydawnicza , na stronie Empiku i portalu Livro.pl.
Szukaj
O mnie
Jestem przewodniczką po Portugalii z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i pilotażu wyjazdów indywidualnych i grupowych. Współpracuję z renomowanymi agencjami turystycznymi. W Lizbonie mieszkam od lat i codziennie odkrywam w niej coś nowego. Moją pracę łączę z pasją do historii, tradycji i sztuki portugalskiej. więcej >
Jestem przewodniczką po Portugalii z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i pilotażu wyjazdów indywidualnych i grupowych. Współpracuję z renomowanymi agencjami turystycznymi. W Lizbonie mieszkam od lat i codziennie odkrywam w niej coś nowego. Moją pracę łączę z pasją do historii, tradycji i sztuki portugalskiej.
Copyright © 2023 PoLizbonie.pl