PORTUGALSKIE ŚNIADANIE
Kuchnia portugalska
Śniadanie – pequeno almoço
Śniadanie w Portugalii jest momentem celebracji. Często jada się jej tutaj na zewnątrz w pastelaria (lokalnym barze pełnym słodkości i nie tylko) lub padaria (piekarni, której oferta nie ogranicza się do świeżego pieczywa). I nie ma tak, że się nie da. W nawet najbardziej napięty grafik da się wcisnąć małą czarną przy ladzie!
Klasyczne pequeno almoço składa się z solidnej dawki kofeiny, cukru, żółtek jaj, cienkiego jak bibułka ciasta filo, migdałów i śmietany. Opcja ”na słono” uchodzi tutaj za pewną ekstrawagancję. Za to kieliszek wiśniówki (ginjinha) do porannego cafezinho nikogo już nie dziwi.
Moje miejsce w Lizbonie – Padaria São Roque
Na galão (kawę z dużą ilością mleka serwowana w wysokiej szklance) i po chleb do Piekarni św. Rocha wyskakuję co niedzielę. A chleb serwują tam nie byle jaki, bo opiekany i oblany lawą masła (torrada). Piekarnia powstała w 1961 roku w wyniku połączenia kilku mniejszych lokali z dzielnicy Bairro Alto. To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów!
Torrada i galão
Adres: R. Dom Pedro V 57
Godziny otwarcia: poniedziałek-niedziela 6-19
Śniadanie w Portugalii
Masz ochotę na kawę w Lizbonie?
café/ bica (w Lizbonie)/cimbalino (w Porto) – espresso – mała czarna;
café pingado – espresso z kroplą mleka;
café curto/italiana – espresso-esencja, z małą ilością wody;
café cheio – espresso “pełne” – z większą ilością wody,
café cheirinho – mała czarna z kroplą bimbru;
café sem princípio – mała czarna bez “początku”, czyli kofeinowej esencji z ekspresu, wersja light;
café em chavena escaldada – kawa w podgrzanej filiżance;
carioca de café – bardzo słaba kawa z drugiefo parzenia;
café descafeinado – kawa bezkofeinowa;
café duplo – podwójne espresso;
abatanado – americana, kawa z dużą ilością wody, serwowana w większej filiżance;
abatanado pingado – abatanado z kroplą mleka;
meia de leite – kawa z mlekiem (pół na pół);
galão – kawa z dużą ilością mleka serwowana w wysokiej szklance;
garoto – mleko z kroplą kawy (opcja dla nieco podrośniętych, ale ciągle najmłodszych);
café com natas – kawa z bitą śmietaną;
mazagran – kawa mrożona z cynamonem i plasterkiem cytryny.
Co to znaczy bica?
Wokół nazwy BICA, czyli źródło, krąży wiele miejskich legend. Jedna z nich mówi, że jest ona skrótowcem pouczającego sloganu Bebe Isto Com Açúcar!, czyli Pij To Z Cukrem!. Inna przytacza historię pewnego klienta, który, jako pierwszy, miał przeciwstawić się miejskiemu zwyczajowi krążenia kelnera między klientami z dzbankiem letniej kawy i zażądał ambrozji tu i teraz, gorącej – prosto ze źródła.
Pastel de nata, fot. Smaki Portugalii
A co do kawy?
- pastel de nata – zwany również ”pasztetetem z denata” bądź ”denatką” – kultowa portugalska słodkość, ciasta filo wypełnione budyniem jajecznym, świetnie smakuje z odrobiną cynamonu;
- pão de deus -czyli „boski chlebek” – słodka bułeczka z kokosową kruszonką (Portugalczycy jadają ją również, o dziwo, z szynką i serem – pão de deus misto);
- bola de berlim – portugalski pączek obtoczony w cukrze (klasyczny, bez nadzienia – bola de berlim simples, z nadzieniem jajecznym – bola de berlim com creme de ovos, z czekoladą- bola de berlim com chocolate);
- queijada – wytrwane, jak na portugalskie podniebienia, ciasteczko serowe (dostępne w różnych wersjach np. sernik pomarańczowy – queijada com laranja, sernik migdałowy – queijada de amêndoa, a nawet – sernik marchewkowy – queijada de cenoura). Queijada różni się od polskich serników. Jest idealną opcją, dla tych, którzy nie przepadają za kremem jajecznym;
- brioche – maślany rogalik (na słodko – z kremem jajecznym – brioche com creme de ovos, czekoladowy – brioche de chocolate, na słono – z serem i szynką – brioche simples com queijo e fiambre);
- palmier – słodkie palmiery (palmier bez dodatków – palmier simples, palmier w polewie, zazwyczaj czekoladowej lub jajecznej – palmier coberto);
- salame de chocolate – portugalski blok czekoladowy;
- trança – słodki warkocz z ciasta w wersji klasycznej z masą jajeczną i owocami kandyzowanymi;
- pastel de feijão – wyśmienite ciasteczko na bazie miodu i białej fasoli;
- broa de mel– portugalska wersja piernika z miodem i orzechami;
- tarte de amêndoa – tarta migdałowa;
- bolo de chocolate – ciasto czekoladowe;
- pão de ló – słodki biszkopt jajeczny;
- bolo de laranja – ciasto pomarańczowe.
A niepokorni zawsze mogą zażądać kanapki:
- sandes com queijo – kanapka z serem;
- sandes com fiambre – kanapka z szynką;
- sandes mista – kanapka z szynką i serem.
Szukasz smaków Portugalii?
Portugalskie produkty gourmet | Smaki Portugalii sklep internetowy
Smacznego!
Bom Apetite!
Kaja Łaszczych
Szukaj
O mnie
Jestem przewodniczką po Portugalii z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i pilotażu wyjazdów indywidualnych i grupowych. Współpracuję z renomowanymi agencjami turystycznymi. W Lizbonie mieszkam od lat i codziennie odkrywam w niej coś nowego. Moją pracę łączę z pasją do historii, tradycji i sztuki portugalskiej. więcej >