Śniadanie w Portugalii jest momentem celebracji. Często jada się jej tutaj na zewnątrz w pastelaria (lokalnym barze pełnym słodkości i nie tylko) lub padaria (piekarni, której oferta nie ogranicza się do świeżego pieczywa). I nie ma tak, że się nie da. W nawet najbardziej napięty grafik da się wcisnąć małą czarną przy ladzie!
Klasyczne pequeno almoço składa się z solidnej dawki kofeiny, cukru, żółtek jaj, cienkiego jak bibułka ciasta filo, migdałów i śmietany. Opcja ”na słono” uchodzi tutaj za pewną ekstrawagancję. Za to kieliszek wiśniówki (ginjinha) do porannego cafezinho nikogo już nie dziwi.
Na galão (kawę z dużą ilością mleka serwowana w wysokiej szklance) i po chleb do Piekarni św. Rocha wyskakuję co niedzielę. A chleb serwują tam nie byle jaki, bo opiekany i oblany lawą masła (torrada). Piekarnia powstała w 1961 roku w wyniku połączenia kilku mniejszych lokali z dzielnicy Bairro Alto. To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów!
Torrada i galão
Adres: R. Dom Pedro V 57
Godziny otwarcia: poniedziałek-niedziela 6-19
café/ bica (w Lizbonie)/cimbalino (w Porto) – espresso – mała czarna;
café pingado – espresso z kroplą mleka;
café curto/italiana – espresso-esencja, z małą ilością wody;
café cheio – espresso “pełne” – z większą ilością wody,
café cheirinho – mała czarna z kroplą bimbru;
café sem princípio – mała czarna bez “początku”, czyli kofeinowej esencji z ekspresu, wersja light;
café em chavena escaldada – kawa w podgrzanej filiżance;
carioca de café – bardzo słaba kawa z drugiefo parzenia;
café descafeinado – kawa bezkofeinowa;
café duplo – podwójne espresso;
abatanado – americana, kawa z dużą ilością wody, serwowana w większej filiżance;
abatanado pingado – abatanado z kroplą mleka;
meia de leite – kawa z mlekiem (pół na pół);
galão – kawa z dużą ilością mleka serwowana w wysokiej szklance;
garoto – mleko z kroplą kawy (opcja dla nieco podrośniętych, ale ciągle najmłodszych);
café com natas – kawa z bitą śmietaną;
mazagran – kawa mrożona z cynamonem i plasterkiem cytryny.
Wokół nazwy BICA, czyli źródło, krąży wiele miejskich legend. Jedna z nich mówi, że jest ona skrótowcem pouczającego sloganu Bebe Isto Com Açúcar!, czyli Pij To Z Cukrem!. Inna przytacza historię pewnego klienta, który, jako pierwszy, miał przeciwstawić się miejskiemu zwyczajowi krążenia kelnera między klientami z dzbankiem letniej kawy i zażądał ambrozji tu i teraz, gorącej – prosto ze źródła.
Pastel de nata, fot. Smaki Portugalii
Portugalskie produkty gourmet | Smaki Portugalii sklep internetowy
Szukaj
O mnie
Jestem przewodniczką po Portugalii z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i pilotażu wyjazdów indywidualnych i grupowych. Współpracuję z renomowanymi agencjami turystycznymi. W Lizbonie mieszkam od lat i codziennie odkrywam w niej coś nowego. Moją pracę łączę z pasją do historii, tradycji i sztuki portugalskiej. więcej >
Jestem przewodniczką po Portugalii z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i pilotażu wyjazdów indywidualnych i grupowych. Współpracuję z renomowanymi agencjami turystycznymi. W Lizbonie mieszkam od lat i codziennie odkrywam w niej coś nowego. Moją pracę łączę z pasją do historii, tradycji i sztuki portugalskiej.
Copyright © 2023 PoLizbonie.pl