fbpx
Przejdź do treści

PORTUGALSKIE ŚNIADANIE

Kuchnia portugalska

Śniadanie – pequeno almoço

Śniadanie w Portugalii jest momentem celebracji. Często jada się jej tutaj na zewnątrz w pastelaria (lokalnym barze pełnym słodkości i nie tylko) lub padaria (piekarni, której oferta nie ogranicza się do świeżego pieczywa). I nie ma tak, że się nie da. W nawet najbardziej napięty grafik da się wcisnąć małą czarną przy ladzie!

Klasyczne pequeno almoço składa się z solidnej dawki kofeiny, cukru, żółtek jaj, cienkiego jak bibułka ciasta filo, migdałów i śmietany. Opcja ”na słono” uchodzi tutaj za pewną ekstrawagancję. Za to kieliszek wiśniówki (ginjinha) do porannego cafezinho nikogo już nie dziwi.


Moje miejsce w Lizbonie – Padaria São Roque

Na galão (kawę z dużą ilością mleka serwowana w wysokiej szklance) i po chleb do Piekarni św. Rocha wyskakuję co niedzielę. A chleb serwują tam nie byle jaki, bo opiekany i oblany lawą masła (torrada). Piekarnia powstała w 1961 roku w wyniku połączenia kilku mniejszych lokali z dzielnicy Bairro Alto. To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów!


Torrada i galão

Adres: R. Dom Pedro V 57

Godziny otwarcia: poniedziałek-niedziela 6-19


Śniadanie w Portugalii

Masz ochotę na kawę w Lizbonie?

café/ bica (w Lizbonie)/cimbalino (w Porto) – espresso – mała czarna;

café pingado – espresso z kroplą mleka;

café curto/italiana – espresso-esencja, z małą ilością wody;

café cheio – espresso “pełne” –  z większą ilością wody,

café cheirinho – mała czarna z kroplą bimbru;

café sem princípio – mała czarna bez “początku”, czyli kofeinowej esencji z ekspresu, wersja light;

café em chavena escaldada – kawa w podgrzanej filiżance;

carioca de café – bardzo słaba kawa z drugiefo parzenia;

café descafeinado – kawa bezkofeinowa;

café duplo  – podwójne espresso;

abatanado – americana, kawa z dużą ilością wody, serwowana w większej filiżance;

abatanado pingado – abatanado z kroplą mleka;

meia de leite – kawa z mlekiem (pół na pół);

galão – kawa z dużą ilością mleka serwowana w wysokiej szklance;

garoto – mleko z kroplą kawy (opcja dla nieco podrośniętych, ale ciągle najmłodszych);

café com natas – kawa z bitą śmietaną;

mazagran – kawa mrożona z cynamonem i plasterkiem cytryny.

Co to znaczy bica?

Wokół nazwy BICA, czyli źródło, krąży wiele miejskich legend. Jedna z nich mówi, że jest ona skrótowcem pouczającego sloganu Bebe Isto Com Açúcar!, czyli Pij To Z Cukrem!. Inna przytacza historię pewnego klienta, który, jako pierwszy, miał przeciwstawić się miejskiemu zwyczajowi krążenia kelnera między klientami z dzbankiem letniej kawy i zażądał ambrozji tu i teraz, gorącej – prosto ze źródła.


Pastel de nata, fot. Smaki Portugalii

A co do kawy?

  • pastel de nata – zwany również ”pasztetetem z denata” bądź ”denatką” – kultowa portugalska słodkość, ciasta filo wypełnione budyniem jajecznym, świetnie smakuje z odrobiną cynamonu;
  • pão de deus -czyli „boski chlebek” – słodka bułeczka z kokosową kruszonką (Portugalczycy jadają ją  również, o dziwo,  z szynką i serem – pão de deus misto);
  • bola de berlim – portugalski pączek obtoczony w cukrze (klasyczny, bez nadzienia – bola de berlim simples, z nadzieniem jajecznym – bola de berlim com creme de ovosz czekoladą-  bola de berlim com chocolate);
  • queijada – wytrwane, jak na portugalskie podniebienia, ciasteczko serowe (dostępne w różnych wersjach np. sernik pomarańczowy – queijada com laranja, sernik migdałowy – queijada de amêndoa, a nawet – sernik marchewkowy – queijada de cenoura). Queijada różni się od polskich serników. Jest idealną opcją, dla tych, którzy nie przepadają za kremem jajecznym;
  • brioche – maślany rogalik (na słodko – z kremem jajecznym – brioche com creme de ovos, czekoladowy – brioche de chocolate, na słono – z serem i szynką – brioche simples com queijo e fiambre);
  • palmier – słodkie palmiery (palmier bez dodatków – palmier simples, palmier w polewie, zazwyczaj czekoladowej lub jajecznej – palmier coberto);
  • salame de chocolate – portugalski blok czekoladowy;
  • trança – słodki warkocz z ciasta w wersji klasycznej z masą jajeczną i owocami kandyzowanymi;
  • pastel de feijão – wyśmienite ciasteczko na bazie miodu i białej fasoli;
  • broa de mel– portugalska wersja piernika z miodem i orzechami;
  • tarte de amêndoa – tarta migdałowa;
  • bolo de chocolate – ciasto czekoladowe;
  • pão de ló – słodki biszkopt jajeczny;
  • bolo de laranja – ciasto pomarańczowe.

A niepokorni zawsze mogą zażądać kanapki:

  • sandes com queijo – kanapka z serem;
  • sandes com fiambre – kanapka z szynką;
  • sandes mista – kanapka z szynką i serem.

Szukasz smaków Portugalii?

Portugalskie produkty gourmet | Smaki Portugalii sklep internetowy

Smacznego!

Bom Apetite!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *