SZUKASZ KSIĄŻKI O KUCHNI PORTUGALSKIEJ?
Kuchnia portugalska
Portugalia do zjedzenia
Portugalskie zupy
Szukasz przepisu na portugalski kapuśniak?
Portugalskie ogródki są jej pełne. Jest długa, zielona i stercząca. Nijak nie przypomina polskiej kapusty. Couve galega, czyli kapusta galicyjska jest istotnym składnikiem lokalnej diety.
Couve galega (Brassica oleracea var. Acephala) – kapusta galicyjska.
To właśnie z couve galega przyrządza się słynny portugalski kapuśniak – caldo verde. Przepis na kultową zupę powstał na północy Portugalii. Proste i syte danie szybko podbiło serca wszystkich Portugalczyków. Poniżej przedstawiam Wam przepis na caldo verde. Ze względu na to, że kapusta galicyjska rzadko gości w polskich ogrodach w przepisie zastąpiona została zbliżonym w smaku jarmużem.
Przepis pochodzi z fantastycznego albumu kulinarnego “Portugalia do zjedzenia” autorstwa Bartka Kieżuna.
Przepis na zupę Caldo Verde
Składniki dla 4 osób:
- 50 ml oliwy extra vergine
- 120 g kiełbasy chouriço (tradycyjna portugalska i hiszpańska czerwona robiona z wieprzowiny przyprawianej papryką)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- 250 g jarmużu
- 1,5 l bulionu warzywnego
- świeży liść laurowy
- sól i pieprz
- Chouriço obieramy i kroimy w plasterki. Przesmażamy krótko na oliwie w garnku. Wyciągamy łyżką cedzakową kiełbasę, a na tłuszcz, jaki został po jej smażeniu, wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy czosnek w plasterkach i liść laurowy. Solimy.
- Obieramy ziemniaki i drobno je kroimy. Dorzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło.
- Zalewamy gorącym bulionem. Jarmuż skrapiamy oliwą i masujemy jego liście w dłoniach. Dzięki temu nieco zmiękną. Kroimy je w cienkie nitki.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, blendujemy zupę, po czym doprawiamy ją solą i pieprzem.
- Wrzucamy jarmuż i gotujemy parę minut. Podajemy ze skropioną oliwą grzanką, najlepiej z chleba kukurydzianego.
Bartek Kieżun
Głodni wrażeń?
Bom apetite!
Kaja Łaszczych
Szukaj
O mnie
Jestem przewodniczką po Portugalii z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i pilotażu wyjazdów indywidualnych i grupowych. Współpracuję z renomowanymi agencjami turystycznymi. W Lizbonie mieszkam od lat i codziennie odkrywam w niej coś nowego. Moją pracę łączę z pasją do historii, tradycji i sztuki portugalskiej. więcej >